E-nummer
Moderatorer: Admin, Admin Basha, islampunkten
14 inlägg
• Sida 1 av 1
- Fredsagent
- Inlägg: 693
- Blev medlem: mån okt 30, 2006 18:59
- Ort: Västerås
E-nummer
Om din man är höst, så bli du vår
- Fredsagent
- Inlägg: 693
- Blev medlem: mån okt 30, 2006 18:59
- Ort: Västerås
E-nummer
Assalamu aleikum bröder och systrar,
E422, E445, E470, E470, E471....listan kan göras lång. Dessa E-nummer är bland några av dem som kan innehålla gris. Men dessa nummer kan också finnas i bröd och bakverk. Det är så jobbigt att dessa nummer ska behöva stå i innehållsförteckningen och inget om det är animaliskt eller vegetabiliskt.
Min fråga är, är det verkligen animaliska E-nummer i bröd och bakverk?
Tacksam för svar.
E422, E445, E470, E470, E471....listan kan göras lång. Dessa E-nummer är bland några av dem som kan innehålla gris. Men dessa nummer kan också finnas i bröd och bakverk. Det är så jobbigt att dessa nummer ska behöva stå i innehållsförteckningen och inget om det är animaliskt eller vegetabiliskt.
Min fråga är, är det verkligen animaliska E-nummer i bröd och bakverk?
Tacksam för svar.
Om din man är höst, så bli du vår
- SamiribnIsmet
- Inlägg: 37
- Blev medlem: fre feb 18, 2011 14:49
Re: E-nummer
Bismillah.
Vad gäller E-nummer frågan så finns det iktilaf i den frågan huruvida verkligen dessa tillsatser renas eller ej. Och för det andra så är halal/haram frågan relaterade till matfrågan väldigt viktiga då både Allah i Koranen och Sayyidina Muhammad (sall Allahu 'alayhi wa sallam) i många hadither talat om hur viktigt det är att livnära sin kropp på halal.
Det ironiska med uttalanden som "Muslimer bör inte bli förvirrade med dessa E-nummer" är att samma individer berättar för muslimer att Blod och Gelatin är orent och får inte innehålla i mat, ändå vet de INTE att E120 är ett annat namn för Blod och E441 för gelatin. Detta är vår dystra verklighet.
Bara för att en broder inte har kunskap om tillsatser eller E-nummer (som typ är samma sak), så behöver han inte stoppa andra muslimer från att vilja studera om detta ämne.
Vad gäller E-nummer som Hanafiskolans nutida lärda har talat om och varnat för så är det följande:
E120 Cochineal (Carmine of Cochineal Carminicago, C.I.75490
Derived from the cochineal beetle, Dactilopius Coccus.
E160a Alfa-Carotene, Beta-Carotene, Gamma-Carotene.
E422 Glycerine
E441 Gelatine
E471 Mono and Di-Glycerides of fatty acids.
When Glycerol is used one has to find out the source whether animal or synthetic.
E472[a-e] Lactic acid esters of Mono-and Di-glycerides of fatty acids. Prepared from esters of Glycerol.
E473 Sucrose esters of fatty acids prepared from Glycerol and Sucrose.
E474 Sycroglycerides prepared by reaction of Sucrose on natural triglycerides Derived from palm oil, lard, etc.
E475 Polyglycerol esters of Fatty acids. Prepared in the laboratory.
E476 Polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of castor oil [polyglycerol polyricinoleate] Prepared from Castor Oil and Glycerol esters.
E477 Propane-1,2-idol esters of fatty acids [Propylene Glycol esters of Fatty acids] Prepared from Propylene Glycol.
E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2-idol. Prepared from esters of glycerol and Lactic acid.
E542 Edible Bone Phosphate Degreased steam extract of animal bone. Used as an anticaking agent preventing particles sticking together.
E570 Stearic Acid Naturally occurring fatty acid found in animal fats and vegetable oils. Used as anticaking agent.
E572 Magnesium Stearate Prepared synthetically from commercial stearic acid.
E631 Insine [Disodium Phospate, Sodium and Inosinate] The Disodium Salt of Inosinate Acid which can be prepared from insect or fish extract.
E635 A mixture of disodium guanylare and disodium inosinate. Same source as 631.
E640 920 L-Cysteine Hydrochloride and L-Cysteine hydrochloride mono hydrate. A naturally occurring amino acid manufactured from animal hair and chicken feathers.
Notera att vissa av dessa E-nummer även kan vara av vegetabiliskt ursprung, så man måste fråga tillverkaren om man vill veta om man kan äta en visss produkt. Likaså kan ibland vissa företag nämna den andra beteckningen istället för E-nummret, t.ex. istället för E120, skriver de KARMIN (CARMINE)..o.sv.
(Referenser: Sunnipath.com, http://www.gmwa.org.uk & askimam.org)
Må Allah öka vår förståelse av Halal och Haram. Amin
wa sall Allahu 'ala al-muallim Muhammad wa ala alihi wa sahbihi ajma'in.
Och Allah Vet bäst.
Bror Samir
Vad gäller E-nummer frågan så finns det iktilaf i den frågan huruvida verkligen dessa tillsatser renas eller ej. Och för det andra så är halal/haram frågan relaterade till matfrågan väldigt viktiga då både Allah i Koranen och Sayyidina Muhammad (sall Allahu 'alayhi wa sallam) i många hadither talat om hur viktigt det är att livnära sin kropp på halal.
Det ironiska med uttalanden som "Muslimer bör inte bli förvirrade med dessa E-nummer" är att samma individer berättar för muslimer att Blod och Gelatin är orent och får inte innehålla i mat, ändå vet de INTE att E120 är ett annat namn för Blod och E441 för gelatin. Detta är vår dystra verklighet.
Bara för att en broder inte har kunskap om tillsatser eller E-nummer (som typ är samma sak), så behöver han inte stoppa andra muslimer från att vilja studera om detta ämne.
Vad gäller E-nummer som Hanafiskolans nutida lärda har talat om och varnat för så är det följande:
E120 Cochineal (Carmine of Cochineal Carminicago, C.I.75490
Derived from the cochineal beetle, Dactilopius Coccus.
E160a Alfa-Carotene, Beta-Carotene, Gamma-Carotene.
E422 Glycerine
E441 Gelatine
E471 Mono and Di-Glycerides of fatty acids.
When Glycerol is used one has to find out the source whether animal or synthetic.
E472[a-e] Lactic acid esters of Mono-and Di-glycerides of fatty acids. Prepared from esters of Glycerol.
E473 Sucrose esters of fatty acids prepared from Glycerol and Sucrose.
E474 Sycroglycerides prepared by reaction of Sucrose on natural triglycerides Derived from palm oil, lard, etc.
E475 Polyglycerol esters of Fatty acids. Prepared in the laboratory.
E476 Polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of castor oil [polyglycerol polyricinoleate] Prepared from Castor Oil and Glycerol esters.
E477 Propane-1,2-idol esters of fatty acids [Propylene Glycol esters of Fatty acids] Prepared from Propylene Glycol.
E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2-idol. Prepared from esters of glycerol and Lactic acid.
E542 Edible Bone Phosphate Degreased steam extract of animal bone. Used as an anticaking agent preventing particles sticking together.
E570 Stearic Acid Naturally occurring fatty acid found in animal fats and vegetable oils. Used as anticaking agent.
E572 Magnesium Stearate Prepared synthetically from commercial stearic acid.
E631 Insine [Disodium Phospate, Sodium and Inosinate] The Disodium Salt of Inosinate Acid which can be prepared from insect or fish extract.
E635 A mixture of disodium guanylare and disodium inosinate. Same source as 631.
E640 920 L-Cysteine Hydrochloride and L-Cysteine hydrochloride mono hydrate. A naturally occurring amino acid manufactured from animal hair and chicken feathers.
Notera att vissa av dessa E-nummer även kan vara av vegetabiliskt ursprung, så man måste fråga tillverkaren om man vill veta om man kan äta en visss produkt. Likaså kan ibland vissa företag nämna den andra beteckningen istället för E-nummret, t.ex. istället för E120, skriver de KARMIN (CARMINE)..o.sv.
(Referenser: Sunnipath.com, http://www.gmwa.org.uk & askimam.org)
Må Allah öka vår förståelse av Halal och Haram. Amin
wa sall Allahu 'ala al-muallim Muhammad wa ala alihi wa sahbihi ajma'in.
Och Allah Vet bäst.
Bror Samir
- SamiribnIsmet
- Inlägg: 37
- Blev medlem: fre feb 18, 2011 14:49
Re: E-nummer
Det kan variera beroende från land till land, och mitt råd är att följa dessa riktlinjer och ringa upp företag för att fråga om en viss produkt och hålla sig till den.
Till exempel:
Margarin eller smör: bregott, milda (vanligt) och så..
Juice: Kiviks juicer eller Bravo
bröd: laga hemma eller kolla upp bröd utan onödiga tillsatser
os.v..
Till exempel:
Margarin eller smör: bregott, milda (vanligt) och så..
Juice: Kiviks juicer eller Bravo
bröd: laga hemma eller kolla upp bröd utan onödiga tillsatser
os.v..
Re: E-nummer
I Sverige finns det ju ganska gott om mat med mycket få, eller inga tillsatser. Alhamdulillah.
Vad det gäller bröd, juice, mjölk och andra basvaror finns det ju oftast alternativ helt utan tillsatser. Jag personligen brukar inte orka kolla upp e-nummer för e-nummer utan undviker i största möjliga mån alla varor med sådant i.
- SamiribnIsmet
- Inlägg: 37
- Blev medlem: fre feb 18, 2011 14:49
Re: E-nummer
wa alaykumussalaaam!
En mycket fin approach. Undviker det tvivelaktiga i enlighet med Sunnan. Må Allah välsigna dig.
En mycket fin approach. Undviker det tvivelaktiga i enlighet med Sunnan. Må Allah välsigna dig.
- MA_stockholm
- Inlägg: 17
- Blev medlem: tis feb 15, 2011 18:34
Re: E-nummer
السلام عليكم
Jag personligen hade problem med detta för två år sen och letat efter mycket information om det. Enligt vissa är det haram och ska undvikas, speciellt när det gäller E-nummer som kommer från gris. Men oavsett haram eller inte E-ämne är väldigt dåliga för hälsan. Jag har läst hemska saker om de. Så det är bra att undvika dem i alla fall. Jag känner att jag mår bättre av att undvika e-ämnen, eftersom man blir tvungen att äta mer färsk mat. Men det finns vissa animaliska E-ämne som förekommer mer än andra exempel är 422 och 470-475 som förekommer i bröd eller chocklad, tuggummi etc. Om man letar lite så ser man att det finns alltid en märke som inte innhåller animaliska e-ämnen. Det finns ju många vegetarianer i Sverige. T.ex. jag har frågat personligen Fazer och polärbröd för ett tag sen och vet att det är från vegetariskt E-ämnen och det innehåller väldigt få E-ämnen. Det finns även listor på nätet om halal märken.
I början är jobbigt att titta på allt man äter, men sen man lär sig utantill vilka märken eller produkter är oki. Både vad gäller häslan och "halalheten", man vinner på att undvika dessa E-ämnen.
Jag personligen hade problem med detta för två år sen och letat efter mycket information om det. Enligt vissa är det haram och ska undvikas, speciellt när det gäller E-nummer som kommer från gris. Men oavsett haram eller inte E-ämne är väldigt dåliga för hälsan. Jag har läst hemska saker om de. Så det är bra att undvika dem i alla fall. Jag känner att jag mår bättre av att undvika e-ämnen, eftersom man blir tvungen att äta mer färsk mat. Men det finns vissa animaliska E-ämne som förekommer mer än andra exempel är 422 och 470-475 som förekommer i bröd eller chocklad, tuggummi etc. Om man letar lite så ser man att det finns alltid en märke som inte innhåller animaliska e-ämnen. Det finns ju många vegetarianer i Sverige. T.ex. jag har frågat personligen Fazer och polärbröd för ett tag sen och vet att det är från vegetariskt E-ämnen och det innehåller väldigt få E-ämnen. Det finns även listor på nätet om halal märken.
I början är jobbigt att titta på allt man äter, men sen man lär sig utantill vilka märken eller produkter är oki. Både vad gäller häslan och "halalheten", man vinner på att undvika dessa E-ämnen.
14 inlägg
• Sida 1 av 1
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 226 gäster