E-nummer
7 inlägg
• Sida 1 av 1
- SamiribnIsmet
- Inlägg: 37
- Blev medlem: fre feb 18, 2011 14:49
E-nummer
Bismillah.
Vad gäller E-nummer frågan så finns det iktilaf i den frågan huruvida verkligen dessa tillsatser renas eller ej. Och för det andra så är halal/haram frågan relaterade till matfrågan väldigt viktiga då både Allah i Koranen och Sayyidina Muhammad (sall Allahu 'alayhi wa sallam) i många hadither berättat för oss om hur viktigt det är att livnära sin kropp på halal.
Det ironiska med uttalanden som "Muslimer bör inte bli förvirrade med dessa E-nummer" är att samma individer berättar för muslimer att blod och gelatin är orent och att man inte får äta mat som innehåller det. Ändå vet de INTE att E120 är ett annat namn för blod och E441 för gelatin. Detta är vår dystra verklighet.
Bara för att en broder inte har kunskap om tillsatser eller E-nummer (som typ är samma sak), så behöver han inte stoppa andra muslimer från att vilja studera om detta ämne.
Vad gäller E-nummer som Hanafiskolans nutida lärda har talat om och varnat förså är det följande:
E120 Cochineal (Carmine of Cochineal Carminicago, C.I.75490
Derived from the cochineal beetle, Dactilopius Coccus.
E160a Alfa-Carotene, Beta-Carotene, Gamma-Carotene.
E422 Glycerine
E441 Gelatine
E471 Mono and Di-Glycerides of fatty acids.
When Glycerol is used one has to find out the source whether animal or synthetic.
E472[a-e] Lactic acid esters of Mono-and Di-glycerides of fatty acids. Prepared from esters of Glycerol.
E473 Sucrose esters of fatty acids prepared from Glycerol and Sucrose.
E474 Sycroglycerides prepared by reaction of Sucrose on natural triglycerides Derived from palm oil, lard, etc.
E475 Polyglycerol esters of Fatty acids. Prepared in the laboratory.
E476 Polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of castor oil [polyglycerol polyricinoleate] Prepared from Castor Oil and Glycerol esters.
E477 Propane-1,2-idol esters of fatty acids [Propylene Glycol esters of Fatty acids] Prepared from Propylene Glycol.
E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2-idol. Prepared from esters of glycerol and Lactic acid.
E542 Edible Bone Phosphate Degreased steam extract of animal bone. Used as an anticaking agent preventing particles sticking together.
E570 Stearic Acid Naturally occurring fatty acid found in animal fats and vegetable oils. Used as anticaking agent.
E572 Magnesium Stearate Prepared synthetically from commercial stearic acid.
E631 Insine [Disodium Phospate, Sodium and Inosinate] The Disodium Salt of Inosinate Acid which can be prepared from insect or fish extract.
E635 A mixture of disodium guanylare and disodium inosinate. Same source as 631.
E640 920 L-Cysteine Hydrochloride and L-Cysteine hydrochloride mono hydrate. A naturally occurring amino acid manufactured from animal hair and chicken feathers.
Notera att vissa av dessa E-nummer även kan vara av vegetabiliskt ursprung, så man måste fråga tillverkaren om man vill veta om man kan äta en visss produkt. Likaså kan ibland vissa företag nämna den andra beteckningen istället för E-nummret, t.ex. istället för E120, skriver de KARMIN (CARMINE)..o.sv.
(Referenser: Sunnipath.com, http://www.gmwa.org.uk & askimam.org)
Må Allah öka vår förståelse av Halal och Haram. Amin
wa sall Allahu 'ala al-muallim Muhammad wa ala alihi wa sahbihi ajma'in.
Och Allah Vet bäst.
Bror Samir
Vad gäller E-nummer frågan så finns det iktilaf i den frågan huruvida verkligen dessa tillsatser renas eller ej. Och för det andra så är halal/haram frågan relaterade till matfrågan väldigt viktiga då både Allah i Koranen och Sayyidina Muhammad (sall Allahu 'alayhi wa sallam) i många hadither berättat för oss om hur viktigt det är att livnära sin kropp på halal.
Det ironiska med uttalanden som "Muslimer bör inte bli förvirrade med dessa E-nummer" är att samma individer berättar för muslimer att blod och gelatin är orent och att man inte får äta mat som innehåller det. Ändå vet de INTE att E120 är ett annat namn för blod och E441 för gelatin. Detta är vår dystra verklighet.
Bara för att en broder inte har kunskap om tillsatser eller E-nummer (som typ är samma sak), så behöver han inte stoppa andra muslimer från att vilja studera om detta ämne.
Vad gäller E-nummer som Hanafiskolans nutida lärda har talat om och varnat förså är det följande:
E120 Cochineal (Carmine of Cochineal Carminicago, C.I.75490
Derived from the cochineal beetle, Dactilopius Coccus.
E160a Alfa-Carotene, Beta-Carotene, Gamma-Carotene.
E422 Glycerine
E441 Gelatine
E471 Mono and Di-Glycerides of fatty acids.
When Glycerol is used one has to find out the source whether animal or synthetic.
E472[a-e] Lactic acid esters of Mono-and Di-glycerides of fatty acids. Prepared from esters of Glycerol.
E473 Sucrose esters of fatty acids prepared from Glycerol and Sucrose.
E474 Sycroglycerides prepared by reaction of Sucrose on natural triglycerides Derived from palm oil, lard, etc.
E475 Polyglycerol esters of Fatty acids. Prepared in the laboratory.
E476 Polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of castor oil [polyglycerol polyricinoleate] Prepared from Castor Oil and Glycerol esters.
E477 Propane-1,2-idol esters of fatty acids [Propylene Glycol esters of Fatty acids] Prepared from Propylene Glycol.
E478 Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1,2-idol. Prepared from esters of glycerol and Lactic acid.
E542 Edible Bone Phosphate Degreased steam extract of animal bone. Used as an anticaking agent preventing particles sticking together.
E570 Stearic Acid Naturally occurring fatty acid found in animal fats and vegetable oils. Used as anticaking agent.
E572 Magnesium Stearate Prepared synthetically from commercial stearic acid.
E631 Insine [Disodium Phospate, Sodium and Inosinate] The Disodium Salt of Inosinate Acid which can be prepared from insect or fish extract.
E635 A mixture of disodium guanylare and disodium inosinate. Same source as 631.
E640 920 L-Cysteine Hydrochloride and L-Cysteine hydrochloride mono hydrate. A naturally occurring amino acid manufactured from animal hair and chicken feathers.
Notera att vissa av dessa E-nummer även kan vara av vegetabiliskt ursprung, så man måste fråga tillverkaren om man vill veta om man kan äta en visss produkt. Likaså kan ibland vissa företag nämna den andra beteckningen istället för E-nummret, t.ex. istället för E120, skriver de KARMIN (CARMINE)..o.sv.
(Referenser: Sunnipath.com, http://www.gmwa.org.uk & askimam.org)
Må Allah öka vår förståelse av Halal och Haram. Amin
wa sall Allahu 'ala al-muallim Muhammad wa ala alihi wa sahbihi ajma'in.
Och Allah Vet bäst.
Bror Samir
Re: E-nummer
Assalamu aleikum
Tack för denna sammanställning, broder.
Vill bara tillägga att - som du sade - det finns ikhtilaf i frågan om kemiska derivat av gris m.m.
Hukm i Hanafi-skolan är att när ett förbjudet ämne förvandals till ett annat ämne så är det inte längre förbjudet. Det man då gör analogi (qiyas) till är t.ex. att vin (khamr - haram) förvandlas till vinäger (halal), eller att grisen (haram) bryts ned kemiskt och dä inte längre är haram.
Det som det råder ikhtilaf kring är då vilken grad av kemsisk förändring / nedbrytning som krävs för att ett haram ämne ska bli halal.
Tag t.ex. E47x-serien - alla dessa är kemiska derivat av fett (som kan vara utvunnet ur gris).
Deobandi ´Ulama - som brodern citerade på sunnipath - anser att förändringen är för liten, medan andra nutida ´ulama anser att de är tillåtna, eftersom det skett en ksemisk process som åstadkommit ett nyttt ämne med nya egenskaper.
Tack för denna sammanställning, broder.
Vill bara tillägga att - som du sade - det finns ikhtilaf i frågan om kemiska derivat av gris m.m.
Hukm i Hanafi-skolan är att när ett förbjudet ämne förvandals till ett annat ämne så är det inte längre förbjudet. Det man då gör analogi (qiyas) till är t.ex. att vin (khamr - haram) förvandlas till vinäger (halal), eller att grisen (haram) bryts ned kemiskt och dä inte längre är haram.
Det som det råder ikhtilaf kring är då vilken grad av kemsisk förändring / nedbrytning som krävs för att ett haram ämne ska bli halal.
Tag t.ex. E47x-serien - alla dessa är kemiska derivat av fett (som kan vara utvunnet ur gris).
Deobandi ´Ulama - som brodern citerade på sunnipath - anser att förändringen är för liten, medan andra nutida ´ulama anser att de är tillåtna, eftersom det skett en ksemisk process som åstadkommit ett nyttt ämne med nya egenskaper.
- SamiribnIsmet
- Inlägg: 37
- Blev medlem: fre feb 18, 2011 14:49
Re: E-nummer
Salaam alaikum!
Må Allah belöna dig rikligt för ett mycket givande svar. Dock skulle jag så jättegärna vilja få veta vad för referenser/lärda till den motsatta åsikten att de faktiskt genomgår en process och anses vara rena?
Är det nutida lärda i Syrien?, om ja, vilka då? (referens till fatawa etc)?
Må Allah belöna dig rikligt för ett mycket givande svar. Dock skulle jag så jättegärna vilja få veta vad för referenser/lärda till den motsatta åsikten att de faktiskt genomgår en process och anses vara rena?
Är det nutida lärda i Syrien?, om ja, vilka då? (referens till fatawa etc)?
Re: E-nummer
Assalamu aleikum
jag har inte sett nagra offentliga fataawa om detta - det jag skrev ar grundat pa privat konsultation. Ja, ett fiqh-uttalande forustatter en en bedomning av kemin - vad som utgor en kemsiks fornadring i qiyas med de fall som namns i litteraturen.
jag har inte sett nagra offentliga fataawa om detta - det jag skrev ar grundat pa privat konsultation. Ja, ett fiqh-uttalande forustatter en en bedomning av kemin - vad som utgor en kemsiks fornadring i qiyas med de fall som namns i litteraturen.
- SamiribnIsmet
- Inlägg: 37
- Blev medlem: fre feb 18, 2011 14:49
Re: E-nummer
Okej, Barak Allahu fiki,
syster, du kanske inte bör nämna privat konsultering, då du inte ens nämner namn eller lagskola som dessa ulama du följer själva är lärda inom. Med andra ord gäller Deobandiskolans fatawa tillsvidare och motsatsen får bevisas tillsdess..
wasalaam
syster, du kanske inte bör nämna privat konsultering, då du inte ens nämner namn eller lagskola som dessa ulama du följer själva är lärda inom. Med andra ord gäller Deobandiskolans fatawa tillsvidare och motsatsen får bevisas tillsdess..
wasalaam
7 inlägg
• Sida 1 av 1
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster