Traditionella matrecept under Ramadan
Moderatorer: Admin, Admin Basha
2 inlägg
• Sida 1 av 1
Traditionella matrecept under Ramadan
Salam!
Kan inte vi skriva varsitt recept som traditionellt lagas under Ramadan hemma hos er? Skulle vara kul tycker jag eftersom vi kommer från så pass spridda områden.Jag kan börja!
Vi marockaner inleder måltiden med Harirasoppa under Ramadan. Varje stad har en egen variant men de flesta bryter fastan med ett glas mjölk och dadlar för att sedan äta Harira.
Här följer receptet:
0,8 kg lammkött med ben
3 burk(ar) passerade tomater
2 st gul lök(ar)
0,5 dl olivolja
3 st blekselleristjälk(ar)
1 knippa(en) bladpersilja
1 knippa(en) färsk koriander
1 st köttbuljongtärning(ar)
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk saffran
1 tsk kanel, malen
salt
1 st citron(er)
2,5 l vatten
1 dl vetemjöl
4 dl kikärter, kokta
1 st ägg
Tillagning:
1. Putsa och skär köttet i mindre bitar, låt benbitar vara kvar eller putsa men lägg med ben i soppan. Skär löken i bitar, stek lök och kött i olivoljan ganska länge tills köttet är genomstekt och fått färg.
2. Tillsätt passerade tomater, torkade kryddor, pressad citronsaft, selleri skuren i bitar, hackad persilja och koriander.
3. Tillsätt vatten och buljongtärningen och låt koka 1-1½ timme tills köttet är mört. Lägg till kikärterna.
4. Lägg vetemjölet i en skål och rör ut det till en jämn smet genom att tillsätta vatten.
5. Häll redningen lite i taget under omrörning tills du fått en lagom tjock konsistens. Låt koka upp och tillsätt sedan ett ägg som man först har vispat upp i en skål. Låt koka 10 minuter.
Variationstips! Byt ut kikärterna mot linser och lägg till spagetti bruten i bitar. Det går också bra att använda nötkött eller kyckling istället för lamm eller så gör man en helt vegetarisk Harira.
Familjetips! Minska på kikärtsmängden, selleri, citron och koriander och lägg till spaghettibitar så blir soppan lite barnvänligare.
Voila! La cuisine du Maroc
Kan inte vi skriva varsitt recept som traditionellt lagas under Ramadan hemma hos er? Skulle vara kul tycker jag eftersom vi kommer från så pass spridda områden.Jag kan börja!
Vi marockaner inleder måltiden med Harirasoppa under Ramadan. Varje stad har en egen variant men de flesta bryter fastan med ett glas mjölk och dadlar för att sedan äta Harira.
Här följer receptet:
0,8 kg lammkött med ben
3 burk(ar) passerade tomater
2 st gul lök(ar)
0,5 dl olivolja
3 st blekselleristjälk(ar)
1 knippa(en) bladpersilja
1 knippa(en) färsk koriander
1 st köttbuljongtärning(ar)
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk saffran
1 tsk kanel, malen
salt
1 st citron(er)
2,5 l vatten
1 dl vetemjöl
4 dl kikärter, kokta
1 st ägg
Tillagning:
1. Putsa och skär köttet i mindre bitar, låt benbitar vara kvar eller putsa men lägg med ben i soppan. Skär löken i bitar, stek lök och kött i olivoljan ganska länge tills köttet är genomstekt och fått färg.
2. Tillsätt passerade tomater, torkade kryddor, pressad citronsaft, selleri skuren i bitar, hackad persilja och koriander.
3. Tillsätt vatten och buljongtärningen och låt koka 1-1½ timme tills köttet är mört. Lägg till kikärterna.
4. Lägg vetemjölet i en skål och rör ut det till en jämn smet genom att tillsätta vatten.
5. Häll redningen lite i taget under omrörning tills du fått en lagom tjock konsistens. Låt koka upp och tillsätt sedan ett ägg som man först har vispat upp i en skål. Låt koka 10 minuter.
Variationstips! Byt ut kikärterna mot linser och lägg till spagetti bruten i bitar. Det går också bra att använda nötkött eller kyckling istället för lamm eller så gör man en helt vegetarisk Harira.
Familjetips! Minska på kikärtsmängden, selleri, citron och koriander och lägg till spaghettibitar så blir soppan lite barnvänligare.
Voila! La cuisine du Maroc
"When the student is ready,the teacher appears"
Ana B-amuut fi harira!!!!
fast varan familj ar finsk-egyptisk sa ater vi mycket "maghrebinsk" mat. Nagot som ar speciellt for varan familj ar att vi ater ganska mycket fusions-mat, blandningar mellan olika kulturer. Sa har kommer receptet pa Molokhiya bi ruzz wi samboussek finlandiyya
Molokhiyya:
400g frusen hackad molokhiyya
5 klyftor vitlok
torkad malen koriander
kycklingbuljong
citronsaft
salt, peppar
Lagg molokhiyyan i sjudande vatten (ca 9dl) tills den tinat. Lagg i kycklingbuljong (ca 1 kub eller motsvarande pulver) Om du gjort egen buljong later du molokhiyyan tina i ca 9 dl av den)
Fras vitloken pressad i olja, tillsatt tillrackligt med koriander for att suga upp oljan och vitloken, hall ned vitloks-koriander pastan i molokhiyyan, smaka av med salt peppar och citron. OBS lat ej koka da detta forstor fargen.
Ruzz Baladi
50g sha3riyya (vermicelli)
500g rundkornigt ris
1 rod lok (medelstor-stor)
nagra russin (sultana, stora roda, EJ amerikanska svarta)
Kyckling buljong
Saffran eller gurkmeja
Fras vermicellin i olja i kastrullen till den blivit brun, hall pa den hackade roda loken och svetta den. Tillsatt det skoljda riset och var noga med att rora sa det inte fastnar. Efter nagon minut, hall pa vatten sa det tacker riset och lite till. (ung 0.9 liter/kilo ris) hall i russin, buljong och eventuellt saffran eller gurkmeja. Lat koka upp och satt pa lock. Lag varme 12 minuter.
Karelska piroger:
Finns frysta fardiga att kopa. Varmes i ugn och serveras med aggsmor:
Koka agg (harda)
skala och krossa med en gaffel tillsammans med smor och salt.
Lagges ovanpa pirogen.
Pirogerna ar jattebra till suhur ocksa!
fast varan familj ar finsk-egyptisk sa ater vi mycket "maghrebinsk" mat. Nagot som ar speciellt for varan familj ar att vi ater ganska mycket fusions-mat, blandningar mellan olika kulturer. Sa har kommer receptet pa Molokhiya bi ruzz wi samboussek finlandiyya
Molokhiyya:
400g frusen hackad molokhiyya
5 klyftor vitlok
torkad malen koriander
kycklingbuljong
citronsaft
salt, peppar
Lagg molokhiyyan i sjudande vatten (ca 9dl) tills den tinat. Lagg i kycklingbuljong (ca 1 kub eller motsvarande pulver) Om du gjort egen buljong later du molokhiyyan tina i ca 9 dl av den)
Fras vitloken pressad i olja, tillsatt tillrackligt med koriander for att suga upp oljan och vitloken, hall ned vitloks-koriander pastan i molokhiyyan, smaka av med salt peppar och citron. OBS lat ej koka da detta forstor fargen.
Ruzz Baladi
50g sha3riyya (vermicelli)
500g rundkornigt ris
1 rod lok (medelstor-stor)
nagra russin (sultana, stora roda, EJ amerikanska svarta)
Kyckling buljong
Saffran eller gurkmeja
Fras vermicellin i olja i kastrullen till den blivit brun, hall pa den hackade roda loken och svetta den. Tillsatt det skoljda riset och var noga med att rora sa det inte fastnar. Efter nagon minut, hall pa vatten sa det tacker riset och lite till. (ung 0.9 liter/kilo ris) hall i russin, buljong och eventuellt saffran eller gurkmeja. Lat koka upp och satt pa lock. Lag varme 12 minuter.
Karelska piroger:
Finns frysta fardiga att kopa. Varmes i ugn och serveras med aggsmor:
Koka agg (harda)
skala och krossa med en gaffel tillsammans med smor och salt.
Lagges ovanpa pirogen.
Pirogerna ar jattebra till suhur ocksa!
"Both a Butcher and a Surgeon use knives, but they cut differently"
-Al Qubrusi
-Al Qubrusi
2 inlägg
• Sida 1 av 1
Återgå till Mat, resor och semester
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 46 gäster