Bönetider för 2010 + Fatwa från MWL (Rabita)

Här diskuterar vi hur det är att leva som svensk muslim i Sverige.

Moderatorer: Admin, Admin Basha

Inlägg: 35
Blev medlem: tor aug 13, 2009 0:33

Bönetider för 2010 + Fatwa från MWL (Rabita)

Inläggav birka » tis dec 22, 2009 4:20

Ställningstagande av MWL ang.
Fajr och Isha vid nordliga breddgrader

As-salamu aleikum wa rahmatu Allah

På hemsidan för ICOP (Islamic Crescent Observation Project) finns följande information angående bönetider:

Fatwarådet för MWL (Muslim World League - Rabitat al-`Alam al-Islami) sammanträdde i september 2009 för att diskutera hur muslimer som bor i länder vid höga breddgrader bör förhålla sig under sommartiden, när Fajr- och Isha-tiderna infaller nära midnatt, och sedan helt upphör att existera. Vid diskussionerna närvarade astronomer med stor erfarenhet av observation och beräkning av bönetider. Det beslutades att uppdra åt ICOP att utarbeta en tidtabell enligt mötets riktlinjer. Mötesprotokoll och slutsats (på arabiska) har finns tillgängliga på webben.

Resultatet blev den nya bönetidtabell som tillämpar följande:

1. Fajr och Isha beräknas normalt som den tid då solen står 18 grader under horisonten.
2. Dessa tider hålls, även då de inträder mycket sent, fram till ca 3 dagar innan Fajr/Isha upphör att existera.
3. Därefter tillämpas en algoritm som går ut på att succesivt anpassa tiderna till den tidsskillnad som i medeltal råder mellan Maghrib och Isha (och motsvarande för Fajr).

Det intressanta här är punkt 2.

Dr Muhammad Shaukat Odeh på ICOP gjorde följande viktiga kommentar om detta:
    There was a juristic discussion in the committee, and the resolution was clear that if the actual time exists, then it shouldn't be replaced by an alternative time! The actual time must be respected! ... Nevertheless, there is a resolution that if the time is late, then there is chance for the people who feel it hard to wait until this late time to pray Isha along with Maghreb.

Man har alltså tydligt tagit ställning för att följa de tider som anges av islamisk fiqh, och inte ändra på dem - till skillnad från många andra tidtabeller, bl.a. dem som idag visas på Islamiska Förbundets hemsida.


Bönetidtabeller för 2010

ICOP har gjort iordning pdf-filer med bönetidtabeller för olika orter i Sverige enligt ovanstående principer.

En jämförelse visar att MWL-ICOP´s tider stämmer på minuten med Birka´s beräkningar för samma parametrar, fram till några dagar innan Isha-Fajr-tiderna försvinner.

Det går alltså lika bra att beräkna tiderna med Birka, särskilt om man bor på en ort som det inte finns någon tabell för.

Vi hoppas att församlingar och islamiska organisationer i Sverige ska följa detta tillvägagångssätt. Det kommer - med Allah´s hjälp - att leda till bättre samstämmighet mellan olika bönetidtabeller, och bättre överensstämmelse med islamisk fiqh, så att muslimer i Sverige kan be och fasta vid rätt tid.

Wa biAllahi al-tawfiq.

För Birka
www.birka.st

Användarvisningsbild
Inlägg: 674
Blev medlem: sön apr 02, 2006 20:42

Re: Bönetider för 2010 + Fatwa från MWL (Rabita)

Inläggav Abbe » tis dec 22, 2009 18:38

Salam aleikum
Vi hoppas att församlingar och islamiska organisationer i Sverige ska följa detta tillvägagångssätt. Det kommer - med Allah´s hjälp - att leda till bättre samstämmighet mellan olika bönetidtabeller, och bättre överensstämmelse med islamisk fiqh, så att muslimer i Sverige kan be och fasta vid rätt tid.


Amin.

Återgå till Muslim i Sverige

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster